Info




Kainuun kaverikoirat- toiminta sai alkunsa 13.10.2012 saadessamme upean koulutuksen Oulunseudun kaverikoirat- porukan Tiina Leinoselta ja Anne Puolakanaholta. Kiitos heille ja kiitos aktiivisille kainuun koiraihmisille jotka lähtivät innoissaan mukaan!

Kaverikoira- toiminta (kennelliiton rekisteröimä tuotemerkki) on kennelliiton alaista toimintaa, joka perustuu vapaaehtoisuuteen. Nimikettä saavat käyttää ainoastaan tähän toimintaan koulutetut ja toiminnassa mukana olevat koirat!  Koiran omistajat tai ohjaajat koirineen käyvät ilahduttamassa erilaisten ihmisten arkea. Ideana on että oma koira voi olla myös jonkun toisen ystävä!

Ikäviä kokemuksia saaneet koirat, aikaisemmin ihmistä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyneet koirat tai koirat, joiden taustaa ei tunneta, eivät ole sopivia kaverikoiratoimintaan. Kaverikoiraa ohjaa käynnillä AINA sen oma tuttu ja turvallinen omistaja tai täysi-ikäinen perheenjäsen joka tuntee koiran ja on kaverikoirakoulutuksen saanut täysi-ikäinen.

Kaverikoiran tulee olla terve, vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luottavainen suhde ohjaajaansa. Koiran tulee itse haluta ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, eikä se saa häkeltyä erikoisista hajuista, liukkaista lattioista, yllättävistä liikkeistä tai äänistä. Koiran tulee kyetä toimimaan laumassa ja olla ohjaajansa hallittavissa. Koiraa ei missään vaiheessa pakoteta tai käsketä vierailukäynnillä ottamaan kontaktia asiakkaisiin.

Koiranohjaajan tulee tuntea koiransa erittäin hyvin ja osata ennakoida sen käytöstä. Koiranohjaajan tulee olla täysi-ikäinen. Hänen tehtävänsä on taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaalle että koiralle. Kaverikoiran ohjaajalla tulee olla riittävästi aikaa toimintaa varten. Kaverikoirakäynnit ajoitetaan vierailukohteiden aikataulujen mukaan, joten koirakoiden on pystyttävä joustamaan omissa aikatauluissaan. Koiranohjaajan tulee sitoutua toimintaan pitkäjänteisesti. Kaverikoiratoiminnan jatkuvuuden omalla alueella takaavat sitoutuneet, motivoituneet ohjaajat, joilla on halu saada aikaan hyvää mieltä koiriensa avulla. Yleensä kaverikoiraryhmillä on monipuolista toimintaa myös vierailukäyntien ulkopuolella. Kaverikoiratoimintaan mukaan lähtevältä edellytetään myös ryhmätyötaitoja ja koiralta kykyä toimia ryhmässä toisten koirien kanssa. Käyntitilanteet itsessään ovat hyvin hallittuja, koirat pidetään kaiken aikaa kytkettynä ja niiden ei anneta leikkiä tai seurustella keskenään.

Hilma, Justiina ja Tahvo vierailulla

Kaverikoiratoiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 avustajakoirakouluttaja Leena Rajalan ja Kennelliiton yhteistyönä. Ensimmäinen kaverikoirakurssi järjestettiin Paimiossa, josta se laajeni Salpausselän alueelle ja sitä kautta eri puolille maata. Kaverikoiratoimintaa on lähes koko maassa, koirakkomäärän lähennellessä jo 2000 aktiivista koirakkoa. Ideana toiminnalle oli tuoda koirien tuottamat terapeuttiset vaikutukset mahdollisimman monen ulottuville. Koirien kouluttaminen erityistehtäviin on vaativaa ja aikaa vievää ja niinpä kehitettiin toimintamalli, jossa tavalliset perhekoirat omistajineen voivat tuoda iloa ja lämpöä erityisryhmien, kuten vanhusten, vammaisten ja lasten, arkeen. Kaverikoirat ovat siis tavallisia kotikoiria ja niiden omistajat vapaaehtoisia "maallikkoja" eikä toiminta ole ammattimaista terapiaa. Kaverikoira-nimi todettiin sopivaksi kuvaamaan näitä karvaisia hyväntekijöitä. Terapiakoiria kaverikoirat eivät ole. Koiranohjaajatkaan eivät ole käynneillä töissä, heille ei makseta palkkaa eikä heillä ole terapeutin pätevyyttä. (Kennelliitto/Kaverikoira.)"

Tamminäyttely 2016

Toimintaan mukaan lähtemisen peruste pitäisikin olla aina halu tuottaa hyvää mieltä lähimmäiselle ja aito halu uskoa siihen että oma koira nauttii vieraiden ihmisten tapaamisesta. Kaverikoiratoiminta ei ole keino opettaa koiraa sosiaalisemmaksi eikä se myöskään ole meriitti koiralle taikka omistajalle.

Nasse,Justiina, Bella ja Penni
Nasti ja Justiina Suomussalmelta

Salli, Iines, Niko taustalla

Vili, Mörkö ja "Iso" Vili